Programma's

5. Sport, cultuur en recreatie

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden sport, kunst en cultuur, erfgoed, media (bibliotheek), openbaar groen en vrijetijdseconomie.

Wat willen we?

We willen een gemeente zijn waar inwoners prettig wonen en waar voldoende mogelijkheden zijn om te sporten, culturele activiteiten te ontplooien of hieraan deel te nemen en te recreëren.

Ontwikkelingen

Implementatie nieuw sportbeleid
In het najaar van 2021 leggen wij u een nieuw sportbeleid voor. In deze visie ligt de nadruk op  de positieve effecten van een actieve en sportieve leefstijl voor gezondheid, participatie en welzijn. In 2022 en verder zetten wij, na vaststelling van het nieuwe beleid door uw raad, in op de implementatie en uitvoering van dit nieuwe sportbeleid. Een uitvoeringsagenda stellen we samen met de sportverenigingen en andere betrokken partijen op.

Media
De lokale omroep RTV Favoriet heeft een intentieovereenkomst gesloten met de lokale omroepen van Arnhem, Rheden en Lingewaard om mogelijkheden voor verdere samenwerking te onderzoeken. We verwachten in 2022 de eerste resultaten van deze verkenning en welke gevolgen deze zullen hebben.

Cultuur - Kunstwerk!
In 2022 blijven we inzetten op de verdere herijking en monitoring van de prestatieafspraken met Kunstwerk! herijken, om de aansluiting op onze doelstellingen in het sociaal domein te optimaliseren.

Sport en cultuur
Met de aanpassing van ons sportbeleid en de nieuwe prestatieafspraken met Kunstwerk! zetten wij vanaf 2022 sport en cultuur nog meer als middel in om participatie te bevorderen. Wij benutten sport en cultuur om te ondersteunen in vraagstukken als inclusie en vergrijzing, het bestrijden van eenzaamheid en laaggeletterdheid. In deze ontwikkeling sluiten we aan bij de visie voor het sociaal domein. Door sport en cultuur een nadrukkelijke plek in het onderwijs te geven, bereiken we zo veel mogelijk kinderen.

Samenwerking in de regio
Binnen de Groene metropool participeren wij in de opgave ‘ontspannen regio’. Deze opgave sluit aan op de sterke inzet van Zevenaar op de vrijetijdseconomie. Niet alleen als doel, maar vooral als middel om een bijdrage te leveren aan werkgelegenheid, een aantrekkelijker woon- en vestigingsklimaat en daarmee aan leefbaarheid. Met het in dit kader versterken van de culturele infrastructuur beogen we daarnaast ook transformatie te faciliteren.

Corona effecten ook in 2022 merkbaar
Beperkingen door corona voor ondernemers in de vrijetijdssector, maar ook verenigingen en culturele organisatie, werken door in 2022. Denk aan derving van omzet, verminderde ledenaanwas en lastige werving van kader of vrijwilligers. Het publiek moet de vrijetijdssector en de culturele festivals herontdekken. Sponsoring is voorlopig nog niet op het oude niveau.

Archeologisch beleid
Het archeologisch beleid is meer dan 10 jaar oud. Wij actualiseren nu de archeologische kaarten, waarbij we ook archeologie uit de Tweede Wereldoorlog toevoegen. Wij leggen op basis van de geactualiseerde kaarten het nieuwe archeologische beleid ter vaststelling aan u voor.  

Kerkenvisie
In 2021 zal een groot deel van de katholieke kerken onttrokken worden aan de eredienst, waardoor deze leeg komen te staan. Dit monumentaal erfgoed moet andere bestemmingen krijgen. Ook bij ander kerkgenootschappen speelt leegloop en functie verandering. Wij hebben samen met de colleges van Duiven en Doesburg bij het Rijk de ‘decentralisatie-uitkering integrale lokale kerkenvisies’ aangevraagd en ontvangen. Het proces om samen met betrokken partijen, zoals eigenaren, burgers en erfgoedorganisaties, te komen tot een toekomst perspectief voor alle kerkgebouwen in de regio, is gestart. Een procesmanager begeleidt ons bij dit proces.

Aanpassing groen ivm verzakkingen
In maart 2020 is het rapport “Verkennend onderzoek naar de schade aan woningen ten gevolge van de zetting van de kleibodem en de rol van het gemeentelijke groen hierbij” opgesteld door Wageningen Environmental Research en Deltares. Hoewel er niet direct een causaal verband is aangetoond tussen de bomen en verzakkingen van woning, wordt wel aanbevolen het groenbeleid aan te passen. Wij gaan hiervoor verder onderzoek doen en komen bij u terug met de bevindingen en een plan van aanpak.

Stedenbanden.
Eerder informeerden wij de raad over de ontwikkelingen rondom de stedenband tussen de gemeente Weilburg en onze gemeente. Over de effectuering van de toekomstige invulling van de stedenband moet nog overleg plaatsvinden met de vertegenwoordigers van de gemeente Weilburg,. Dit is door de corona crisis nog niet mogelijk. Wij verwachten dat dit vóór eind 2021 wel zal lukken. Zodra mogelijk informeren wij de raad.

Beleidskaders

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

8.745

5,6 %

Baten

779

0,5 %

Deze pagina is gebouwd op 12/22/2021 08:56:03 met de export van 12/22/2021 08:35:57